COMMING SOON
LATEST NEWS
One of a kind!


Pool Yard House, designed for an elderly couple and their visiting family and friends by Ar. Badrinath Kaleru and his team is a one-of-its-kind house that exudes comfort.


Project Name: Pool Yard House.
Location: Sec–7, Panchkula, Haryana, India.
Built up area: 496 Sq. Mt.
Completed in: 2017.
Principal Architect: Ar. Badrinath Kaleru.
Design Team: Ar. Badrinath Kaleru, Ar. Prerna Kaleru, Sanchit Dhiman, Nancy Mittal, Anusha Sharma.


Other Consultants:
PMC – Surinder Nagpal.
Structure – Continental Foundations.
Electrical and Lighting – The Luminars.
Plumbing – Behra & Associates.
Swimming Pool – A Technologies.
Pool Glazed Wall – Abhik Mazumdar.
Automations – Ace Automations.
Veneer expertise – Ravi Gupta.
Kitchen/Wardrobe – Parveen Malhotra.
Material Used:
Flooring: Armani Grey (Stonex India), HARO Wooden Flooring.
Wall Cladding: Washrooms – Italian Stone (Stonex India); Veneer (Natural Veneers); External Wall Cladding – Laminam.
Decorative Light Fixtures: Klove Lighting.
Furniture/Décor: Durenzo.
Door/Window: Kawneer Door.
Furniture/Hardware: Hafele.
Sanitary/Cp Fittings: GESSI/HANSGROHE/VEGA/PAM/VITRA.
Pool Glazed wall: Reef and Stream Aquascapes.
Blinds: Hunter Douglas.
Lift: Schindler.
Automation: ABB.
Furnishings: The Furniture Studio.
Kitchen/Wardrobes: Overseas Alliance (India).
Paint: Asian Paints.
Texture: Ultratech.
Duco Polish: ICA/Monocoat/Sirca.

Located on a busy road of the city of Panchkula, the Pool House was designed for an elderly couple and their visiting family and friends. The client – Pawan Garg – basically runs his own business of flour mill in the industrial area of Chandigarh. Due to large gathering of his family and friends, he was keen on a one-of-its-kind house. The design brief was to visualize a house exuding comfort, designed for relaxation and leisure.
The concept was to place emphasis on the courtyard and pool areas, with these acting as the focal point of the space. The facade has to be designed in two individual masses.
In the finished project, a screen comprising of vertical members reduces visual contact with the busy street outside, while allowing the occupants to have a view of the trees lining the road across. Another distinct mass is created by the staircase facade, clad in dark grey textured stone.
Small rectangular void have been created in this facade to break the monotonous mass and add lightness to it. These small windows have been fit in with reflective glasses incorporated to add a sculptural dimension to it. A water body planned near the entrance sets a tranquil tone for the interiors.


Transparent walls have been used to interconnect the various spaces of the house, and to link them to the outdoors as well. The sitting room located at the front of the house is designed as an extension of the landscape with the cantilevered roof reinforcing the connection of the inside to the outside. The transparent walls are further used to accentuate the presence of the Pool from different areas of the house.

The main staircase and the wellness areas have been connected to the rest of the spaces via the courtyard, establishing a strong correlation between the inside and the outside, a fact that achieves greater importance when the climatic zone, characterized by both, extreme heat and cold, is taken into consideration.

The colour, texture and material palettes of the Pool Yard House have been kept subtle, with use of wood and stone stealing focus. Colourful artwork contrasts against the toned down ambience of the interiors.
In general, the lighting is done taking into consideration individual spaces and their function. Quirky light fixtures that draw attention and bind the elements of the space together have been used. Natural light filters in from the double height courtyard, illuminating the spaces inside during the daytime.

The Pool on the first floor level can be seen from many areas, making it the nucleus of the house and lending the project its name.



Image Credits: Ar. Purnesh Dev Nikhanj (https://www.purneshdev.com/)
Visual spec in a concrete jungle
Pavangiri – the 50m tall structure located in Khar, Mumbai, stretching 16 floors houses lavish 3-BHK apartments as well as duplexes, creating a superb visual spec in the concrete jungle.
[!imae2:n!]

Project: Pavangiri
Location: Khar, Mumbai.
Architect: ZZ Architects
Plot Area: 8750 sq.ft.
Height:<   READ MORE...
*****
Framework for the future

The GMS Grande Palladium project in Mumbai is a critical commentary on some of the antiquated notions that have plagued contemporary commercial design in the subcontinent.

Rapid urbanization and redevelopment has led to a blanket erasure of any identifiable architectural character in Mumbai, barring a few. The site for the GMS Grande Palladium is in close proximity t   READ MORE...
*****
Garden of Paradise

The villa project in Bengaluru has been developed by KGA around an exceptionally well-planned central landscape, resulting in natural light and ventilation, yet privacy for each owner from neighbours. 

BOX:
Architects: Karan Grover & Associates.
Category: Residential Villas.
Project Title: Raffles Par   READ MORE...